"Van sprankelende lichtjes tot donkere schaduwen, van warme gevoelens tot kille eenzaamheid. Van eerste winters in een nieuw land tot dierbare herinneringen aan winters van vroeger." - Winterdromen
Het Residentie Orkest wil alle inwoners van Den Haag in aanraking brengen met muziek, ze inspireren en met elkaar verbinden. Met het Symphony 2030 project ‘Winterdromen’ trekt het orkest verschillende Haagse wijken in om wijkbewoners te vragen hun verhalen en herinneringen over de winter te vertellen tussen de muziek. Het project is gekoppeld aan de programmering van het Residentie Orkest, zij spelen deze week Tsjaikovski’s Symfonie nr. 1 ‘Winterdromen’ in de Concertzaal van Amare (concerten op 20 en 22 december). In deze symfonie is de winter de metafoor voor het leven. Het is een werk vol contrasten, van sprankelende lichtjes tot donkere schaduwen, van warme gevoelens tot kille eenzaamheid. Deze thematiek van de winter vormt ook de basis voor de winterverhalen verteld door wijkbewoners uit verschillende wijken van Den Haag. De verhalenvertellers worden begeleid door Haags Verhaal. Een ensemble vanuit het Residentie Orkest zal een aantal winterse werken van o.a. Tsjaikovski spelen.
Partners
Haags Verhaal, Vadercentrum Adam, Participatiekeuken Moerwijk, Stichting Lichtpuntjes van Mariahoeve, Bibliotheek Den Haag, Taal aan Zee, Symphonie 2030 (Residentie Orkest).
Viering van de Langste Nacht
Winterdromen is een onderdeel van een avond vol warme winterse programmering, want we vieren samen de Langste Nacht op vrijdag 20 december.
Wereldwijd vieren mensen in verschillende culturen de langste nacht met eigen unieke tradities en rituelen. De viering van deze nacht is een moment om vooruit te kijken en een manier voor mensen om hoop te putten uit de terugkeer van het licht en de geboorte van de zon. De duisternis neemt af en de zon neemt aan kracht toe. Thema’s die centraal staan zijn hoop en vernieuwing. De Centrale Bibliotheek presenteert een avond waar we samen komen, verhalen vertellen en waar poëzie tot leven komt.