Voorstelling 'Ludmilla of lijken aan de lopende band'

Voorstelling 'Ludmilla of lijken aan de lopende band'

  • Ages 14+

Op 21 en 22 januari 2025 wordt in Het Apeldoornsche Bosch de intrigerende voorstelling Ludmilla of lijken aan de lopende band opgevoerd.

Date and time

January 21 · 3pm - January 22 · 3pm CET

Location

Apeldoorn Het Vierhuis

91 Laan van Groot Schuylenburg 7325 BB Apeldoorn Netherlands

About this event

Ludmilla of lijken aan de lopende band is een operaparodie die deel uitmaakt van het openingsprogramma van het vernieuwde Herinneringscentrum. De operaparodie werd in 1944 eenmalig in Kamp Westerbork tijdens een revueavond georganiseerd door kampcommandant Gemmeker. Kort na de opvoering van deze ogenschijnlijk luchtige operaparodie werd het gehele theatergezelschap van talentvolle acteurs en musici gedeporteerd. Slechts twee spelers uit het gezelschap overleefden de oorlog.

In het kader van 80 jaar vrijheid wordt deze indrukwekkende voorstelling in januari 2025 opnieuw tot leven gebracht op de plek van de voormalige Joods-psychiatrische zorginstelling Het Apeldoornsche Bosch. In Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch wordt het verhaal verteld van de bijna 1400 bewoners en personeelsleden van de Joods-psychiatrische instelling die in 1943 in de nacht van 21 op 22 januari en de dagen die daarop volgden, werden opgepakt en gedeporteerd. Bijna niemand van hen heeft dit overleefd.

De voorstelling weerspiegelt de paradox van cultuur en vermaak te midden van verschrikkingen van Kamp Westerbork. Het heropvoeren van Ludmilla dient als een eerbetoon aan de oorspronkelijke performers, van wie velen de oorlog niet hebben overleefd. Het is een herbeleving van de veerkracht en de hoop die zij uitstraalden, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden.

Ludmilla of lijken aan de lopende band wordt gespeeld door het gezelschap Punto Arte en is op 21 en 22 januari gratis te bezoeken in Het Vierhuis in Apeldoorn.


TIP

In de vierdelige podcast Ludmilla ontdekt journalist Frank Kromer dat er meer achter Ludmilla schuilgaat dan gedacht. Met gewaagde verwijzingen als ‘rookpluimen in het Oosten’, een oproep tot onderduik en een einde waarbij alle personages sterven, lijkt Ludmilla een muzikale daad van verzet tegen de nazi’s en tegen kampcommandant Gemmeker, die tijdens de première op de eerste rij zat. Moesten de Joodse artiesten hun daad bekopen met de dood? Deze podcast is via de NTR gratis te beluisteren: www.nporadio5.nl/podcasts/ludmilla.


Organized by

Sales Ended