Netwerkbijeenkomst | Netcongestie en ruimtelijke ontwikkeling
De verkoop sluit binnenkort

Netwerkbijeenkomst | Netcongestie en ruimtelijke ontwikkeling

Netwerkbijeenkomst over de relatie tussen netcongestie, de ontwikkeling van een toekomstbestendig energiesysteem en ruimtelijke ontwikkeling

Door Platform LEO

Datum en tijd

din, 26 nov. 2024 16:00 - 20:30 CET

Locatie

Stedin

Nijverheidsweg 15 3534 AM Utrecht Netherlands

Over dit evenement

  • Evenement duurt 4 uren 30 minuten

Netcongestie is een hardnekkig en langdurig probleem. Woningbouw, verduurzaming en uitbreiding van bedrijven, elektrificeren van vervoer: het stuit allemaal op capaciteitsproblemen. Verzwaren van de infrastructuur en beter benutten van de bestaande netten zijn onderdelen van de aanpak door de netbeheerders. Tegelijk zien we initiatieven opkomen die decentrale oplossingen nastreven: energiegemeenschappen en energy hubs die, door opwek en vraag lokaal in balans te brengen, de energietransitie en andere opgaven – letterlijk en figuurlijk – ruimte willen blijven bieden.

Hoe kunnen we de oplossingsruimte voor netcongestie vergroten, door de energieopgave integraal mee te nemen in ruimtelijke ontwikkeling? Welke nieuwe samenwerkingsvormen zijn hiervoor nodig? Hoe geven we de noodzakelijke regie vorm? Welke rollen hebben overheden, netbeheerders, ontwikkelaars en lokale initiatieven hierin?


Netwerkbijeenkomsten staan open voor medewerkers van alle deelnemende organisaties (leden) van Platform LEO.


Aanmelden

De sectorbijeenkomst staat open voor medewerkers van alle deelnemende organisaties (leden) van Platform LEO, en persoonlijk genodigden. Deelname is gratis.


Geen lid?

Is jouw organisatie nog geen lid van Platform LEO, maar wil je graag de bijeenkomst bijwonen? Dat kan! Niet-leden laten we eenmalig kennismaken met onze activiteiten, als er voldoende ruimte beschikbaar is. Meld je aan via het registratieformulier, dan nemen wij contact met je op.

PROGRAMMA


16:00 uur Welkom en introductie

Door Ruud Schuurs, programmamanager Platform LEO


16:15 uur Keynote speech

Door Warmold ten Zijthoff (regiodirecteur Utrecht, Stedin)
Over de vraag welke rollen de netbeheerder heeft in ruimtelijke ontwikkeling. Probleemoplosser van netcongestie of mede-eigenaar van een integrale aanpak? Economische of maatschappelijke doelmatigheid?


16:40 uur Interview Warmold ten Zijthoff

Door gespreksleider Ruud Schuurs


16:50 uur Panelgesprek

Het panel bestaat uit vertegenwoordigers van stakeholders die een sleutelrol hebben in het vergroten van de oplossingsruimte voor een toekomstbestendig energiesysteem.

  • De netbeheerder: Warmold ten Zijthoff (Stedin, regiodirecteur Utrecht, key note)
  • De rijksoverheid: Gerrie Fenten (ministerie VRO/NP RES)
  • De decentrale overheid: wethouder (naam spreker volgt nog)
  • Het bedrijfsleven: Boy Peters (VNO-NCW Midden-Nederland)
  • De coöperatieve beweging: Pieter Ruigewaard – Energie van Utrecht (koepel energiecoöperaties provincie Utrecht)

In het panelgesprek staat de vraag centraal hoe we de traditionele sectorale aanpak achter ons kunnen laten. Hoe scheppen we enerzijds ruimte voor nieuwe ontwerpprincipes, gebaseerd op een gedeelde visie op de toekomst van onze ruimte en economie, terwijl de urgentie van de netcongestie vraagt om daadkracht en prestaties? Welke samenwerkingsvormen kunnen bijdragen aan vergroten van de oplossingsruimte?


18:00 uur Gezamenlijke maaltijd

Ruimte voor informeel contact, netwerken.


18:45 uur Meet & greet met de panelleden

Deelnemers kunnen informeel napraten met de panelleden (en elkaar).


19:45 uur Afsluitende netwerkborrel


20:30 uur EINDE

Georganiseerd door

Het Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) is een netwerk van professionals die zich bezighouden met de energietransitie, met de focus op omgevingsmanagement. De energietransitie is een grote uitdaging voor Nederland, ook vanwege de ruimtelijke impact. Alle Nederlanders zullen op de één of andere manier te maken krijgen met de overgang naar een energiesysteem dat er heel anders uit zal zien dan nu. Energie krijgt een andere, veel prominentere plek in onze leefomgeving, van het eigen huis tot en met de landelijke infrastructuren. Iedereen wil naar een schone energietoekomst, maar hoe scheppen we die toekomst samen met alle belanghebbenden? Platform LEO richt zich op het omgevingsmanagement dat daarvoor nodig is.