Aan het begin van 2025 verschijnt de dichtbundel ‘Even zweven de levende wezens’ van Pim te Bokkel. In het Literair Café komt dit nieuwe werk uitgebreid aan bod. ‘Zo haastig we leven, zo heerlijk beleef je dat ene moment, als je durft. De tijd trekt zich terug. Je wankelt, springt en bent, voor even, vrij.’
Mens & natuur
De gedichten van Pim te Bokkel zijn helder, tijdloos en klankrijk. Ze gaan over de mens, de natuur en de menselijke natuur. Pim te Bokkel schrijft dicht op de huid en ontstellend gedetailleerd. Uit zijn natuurgedichten spreekt een diepe liefde voor het leven, de tijdelijkheid van ieder ogenblik - het geluk, de dreiging; de liefde, de dood; de hoop, de troost. Of het nu gaat om het kind dat de sprong van de hoge waagt of de man die van een klif voorbij de einder kijkt. Onlangs verscheen in beperkte oplage de bibliofiele dichtbundel ‘Wat we achterlaten in het zand’, gemaakt samen met beeldend kunstenaar Pé Okx. De bundel laat zich lezen als een wandeling van het strand, door de duinen, via de bebouwde kom en dwars door de polder terug richting zee.
Memento mori
‘Even zweven de levende wezens’ is een eigentijds, sprankelend memento mori - een rijke bundel met verzen voor natuurliefhebbers, dromers, lopers, zwemmers, forensen, zinzoekers, ouders, grootouders, smartphonestaarders, kinderen, stedelingen, dichters, dorpsbewoners, levensgenieters, nabestaanden, strandwandelaars, lezers, buitenlui, vakantiegangers, vaders, liefhebbers - iedereen die soms het gevoel heeft dat we gedachteloos snel aan de dingen voorbijgaan. In tastbare, zorgvuldig uitgeserveerde zinnen roept Pim te Bokkel een wereld op die er eigenlijk niet meer had mogen zijn.
De dichter
Pim te Bokkel groeide op in Aalten. Hij studeerde wetenschapsfilosofie en biotechnologie. Ruim 20 jaar geleden werd hij als dichter ontdekt op Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Kort daarna typeerde Sven Adriaans (jurylid bij de Festina Poëzieslag) hem als ‘het 20-jarige talent dat beschikt over een prachtige dictie en een vermogen om elk willekeurig publiek aan zijn lippen te lijmen, vooral ook dankzij zijn poëtische zeggingskracht’. Het werk van Pim te Bokkel verscheen in het NRC Handelsblad, Het Parool en literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Revisor en De Gids.