Charley Toorop (1891-1955) leidde een intens leven en zij nam haar werk zeer serieus. Hetzelfde gold voor Vincent van Gogh (1853-1890) en het is waarschijnlijk de intensiteit van Van Goghs werk die op de jonge Charley zo’n grote indruk heeft gemaakt. Een mooi onderwerp voor de lezing op woensdagavond 28 mei 2025 in de Koppelkerk in Bredevoort!
‘Liefde voor Van Gogh’
Museum Kröller-Müller beschikt over de grootste verzameling werken van Charley Toorop (1891-1955). Zoals bekend heeft het museum ook een zeer grote Van Goghcollectie. Dat komt mooi uit, want voor Charley Toorop was Vincent van Gogh van grote betekenis. Zijn werk opende voor haar een nieuwe wereld en zij voelde een grote verbondenheid met hem. Het Kröller-Müller licht deze verbinding uit in de tentoonstelling “Charley Toorop. Liefde voor Van Gogh” die te zien is van 24 mei tot en met 14 september 2025.
Hardwerkende mensen in realistische stijl
In 1922 bezocht Charley Toorop in navolging van Van Gogh de oude Waalse mijnstreek de Borinage. Dat bleek van grote betekenis te zijn. Ze maakte kennis met de inwoners van deze streek, en zij wist dat zij haar onderwerp gevonden had: portretten maken van hard werkende mensen in een realistische stijl. Daarvoor ging zij jaren achtereen in de zomer naar Walcheren om de boeren en landarbeiders van Westkapelle op karaktervolle wijze te portretteren.
Maria Driessen
Tijdens deze avond vertelt Maria op haar geheel eigen wijze over het werk en leven van Charley Toorop, en de invloed van Vincent van Gogh. Maria’s nieuwsgierigheid naar alles wat met kunst te maken heeft is aanstekelijk: hoe is al dat moois tot stand gekomen? Wie maakte het? Hoe beïnvloedden tijdsgewricht en entourage de kunstenaar? Hoe valt een werk in zijn cultuurhistorische context te plaatsen?