In 2025 vervalt de openbaarheidsbeperking van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), het grootste en meest opgevraagde oorlogsarchief uit de collectie van het Nationaal Archief.
In het 3,8 kilometer tellende CABR is het (vermeende) foute oorlogsverleden van Nederland vastgelegd. Tegelijkertijd bevat het een schat aan informatie over het verzet. Gezien de omvang en inhoud is het dan ook niet voor niets dat het CABR het meest geraadpleegde oorlogsarchief in Nederland is.
In de aanloop naar het online plaatsen van het CABR is een ethisch beraad ingesteld, waarin verschillende belangenorganisaties zitting hebben. Eén daarvan is de Stichting Werkgroep Herkenning, die de belangen van kinderen van foute ouders behartigt. Een deel van die kinderen maakt zich zorgen over de gevolgen van het online zetten van het archief. Dat is één van de aspecten die aan de orde zullen komen op verschillende informatiebijeenkomsten die het komende najaar in het hele land zullen worden georganiseerd. In Leeuwarden zal die bijeenkomst plaatsvinden op zondagmiddag 17 november. Er zal dan ook uitleg worden gegeven over het project en één of meer sprekers zullen vertellen over hun onderzoekservaringen met het CABR.
Foto: Nationaal Archief.