Architectenweb netwerkevent: scholen zonder traditionele klaslokalen
Datum en tijd
Locatie
Metis Montessori Lyceum
Mauritskade 58 1092 AD Amsterdam NetherlandsBeschrijving
In het onlangs uitgebreide Metis Montessori Lyceum in Amsterdam organiseert Architectenweb op woensdag 13 juni 2018 een netwerkevent rond het ontwerp van scholen zonder traditionele klaslokalen met presentaties van het Metis Montessori Lyceum, atelier PRO, HEVO, LIAG en het Caland Lyceum/Lumion.
“Iedere ochtend verzamelen zich hier zo’n 175 leerlingen”, vertelt architect Dorte Kristensen van atelier PRO, terwijl ze wijst naar een van de studielandschappen in het IJburg College 2 dat ze ontworpen heeft. Het is een losjes opgedeelde ruimte die veel weg heeft van een kantoorlandschap, met centraal de balie en werkplekken voor de docenten, en in de hoeken enkele ruimtes die je lokalen zou kunnen noemen.
“In deze domeinen beginnen de leerlingen hun dag”, vervolgt Kristensen. “In de loop van de dag waaieren ze uit naar de verschillende praktijklokalen.” Dat zijn grote ruimtes die helemaal ingericht zijn op wat de leerlingen daar doen: een zonneboot bouwen, kunstwerken maken, of scheikundige proeven uitvoeren. Nergens zie je kinderen stil in hun stoel zitten luisteren naar hun leraren. Nee, overal zijn ze zelf bezig.
In het basis- en voortgezet onderwijs voltrekt zich in stilte een revolutie. Steeds meer scholen stappen over op gepersonaliseerd leren, dat kinderen een grote zelfstandigheid geeft en hen in staat stelt om zich veel breder te ontwikkelen. Op die manier kunnen de kinderen vooral ook die vaardigheden leren die in de 21e eeuw van hen gevraagd worden.
Sprekers
In het netwerkevent dat Architectenweb op woensdag 13 juni 2018 organiseert delen verschillende experts wat betreft gepersonaliseerd leren hun ervaringen en visie, en gaan ze vervolgens met elkaar en de zaal hierover in debat.
Na de opening door projectleider Piet van Dijk van het Metis Montessori Lyceum, zal architect Dorte Kristensen van atelier PRO ingaan op de uitbreiding van de school, maar ook op die van het IJburg College 2 en andere scholen naar haar ontwerp die het gepersonaliseerd leren in de praktijk brengen. Het vraagt een heel andere inrichting van zowel basisscholen als middelbare scholen, waarin het gebouw binnen bijvoorbeeld veel meer naar de achtergrond verschuift ten gunste van het interieurontwerp.
Huisvestingsadviseur Linda Krose van HEVO is gespecialiseerd in de begeleiding van schoolbesturen bij de vertaling van hun gepersonaliseerd leren concept naar een schoolontwerp dat dit het beste accommodeert. Na haar lezing hierover gaat architect Erik Schotte van LIAG in zijn lezing in op de verschillende ontwerpen die hij gemaakt heeft voor scholen waar gepersonaliseerd leren centraal staat, zoals IJburg College 1 en het Niekée, maar ook IKC De Toverberg; een basisschool waar traditionele klaslokalen volledig ontbreken.
Tenslotte zal bestuurder Ewald Weiss van het Caland Lyceum en Lumion vertellen over hoe zij hun eigen gepersonaliseerd leren onderwijsconcept hebben ontwikkeld en hoe ze dat nu in hun nieuwbouw uitgewerkt hebben.
Het netwerkevent rond het ontwerp van scholen zonder traditionele klaslokalen vindt plaats op woensdag 13 juni 2018 in het onlangs uitgebreide Metis Montessori Lyceum (Mauritskade 58, 1092 AD Amsterdam) aan het Oosterpark.
Programma
14:00u-14:30u – Inloop met koffie en thee in oudbouw
14:30u-16:30u – Lezingen door Piet van Dijk (Metis Montessori Lyceum), Dorte Kristensen (atelier PRO), Linda Krose (HEVO), Erik Schotte (LIAG) en Ewald Weiss (Caland Lyceum/Lumion).
16:30u-17:00u – Debat met alle sprekers en de zaal
17:00u-18:00u – Netwerkborrel in nieuwbouw
Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. Aan het netwerkevenement kunnen maximaal 75 personen deelnemen.
Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd rond circulair bouwen en de ontwikkelingen in de werkomgeving.
Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.