Op vrijdagavond 13 December 2024 van 20.00 tot 22.00 uur geeft Prof. Dr. Henny Lamers een Lezing: De ster van Bethlehem: feiten en fictie.
De lezing wordt georganiseerd door Sterrenwacht Midden Nederland.
locatie: Het Groene Huis te Amersfoort.
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.
Datum: Vrijdag 13 December 2024.
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur) tot 22:00 uur.
Toegang: €7,50 – Leden gratis!
voor extra informatie en tickets ga naar:
https://sterrenwacht-mn.nl/
De ster van Bethlehem: feiten en fictie.
Prof. Dr. Henny Lamers zegt het volgende:
Op schilderijen en in kerststallen zie je de “ster van Bethlehem” bijna altijd afgebeeld als een komeet (staartster). Waar komt dat vandaan? De evangelist Matteus schrijft “enige wijzen van het Oosten zijn te Jeruzalem aangekomen” en ze vragen Herodus “Waar is de koning der Joden geboren, want wij hebben zijn ster gezien in het Oosten”. We weten bijna zeker dat die wijzen astrologen uit Babylon (Perzie) waren. Maar wat was die ster? Het moet een bijzondere ster zijn geweest, die sterk de aandacht trok. Was het misschien een supernova? Dat is een ontploffende ster die zeer helder kan zijn en plotseling verschijnt aan de hemel en na een paar maanden verdwijnt. Of was het een komeet? Die verschijnen ook af en toe en verdwijnen na een paar weken. Misschien was het wel de komeet van Halley, die nog steeds om de ongeveer 78 jaar te zien is. Of was het een bijzondere samenstand van sterren en planeten, die door de astrologen werd ge-interpreteerd als de komst van een koning?
Astronomen kennen de plaatsen en bewegingen van sterren heel precies, en kunnen dan ook terug rekenen wat er rond het jaar nul aan de hemel in Babylon te zien moet zijn geweest. Alles wijst er op dat het een samenstand van planeten was. Daardoor kunnen we met de teksten van de bijbel ook het geboortejaar van Christus bepalen.
Ik bespreek de teksten en hun betrouwbaarheid. Ik laat de verschillende soorten afbeeldingen zien van de ster van Bethlehem door de eeuwen heen en leg uit wat het waarschijnlijk was. Dat werpt een heel nieuw licht op de datering van de geboorte van Christus.