Groene Lunch: Nederland waterland, verhalen tussen rivieren en zee

Groene Lunch: Nederland waterland, verhalen tussen rivieren en zee

De tweede Groene Lunch van 2024 over Nederland als rivierendelta met een belangrijke band met de wilde Noordzee. Wat zijn onze verhalen?

Date and time

Tuesday, October 15 · 12 - 2pm CEST

Location

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

1 Media Parkboulevard 1217 WE Hilversum Netherlands

About this event

  • Event lasts 2 hours

Nederland is gebouwd op land herwonnen op water. We zijn de afwatering van grote Europese rivieren. En we zijn opgegroeid met de zee, in goede en slechte zin. Van een dag aan het strand tot scheepsrampen tot mooie wilde natuur. De zee geeft, en de zee neemt. Ze heeft ons veel economische voorspoed gebracht, maar moeten we ons meer en meer tegen haar gaan beschermen? Hoe moeten we Nederland natuurbestendig inrichten op de grens van de afwatering en zee? En welke verhalen vertellen we als mediamakers om Nederlanders mee te nemen in deze transities?


12.00 inloop met Groene Lunch

12.30 start programma met de volgende onderdelen:

Floris van Hees en Ivar Smits van Sailors for Sustainability vertellen over hun missie om al zeilend over de wereldzeeën verduurzamingsoplossingen te vinden en vast te leggen. Ze hebben inmiddels 60 oplossingen, van getijdenenergie, tot koraaltuinieren. Welke keuzes maken ze om hun missie te volbrengen?

Ignas van Schaick vertelt over de film en serie De Wilde Noordzee, natuur die zich niet laat temmen. In ‘De Wilde Noordzee’ ontwikkelt duiker Peter een grote bewondering voor onze zee en haar kwetsbare ecosystemen. Hij ontdekt dat de gezondheid van de Noordzee bepaald wordt door de gezondheid van al haar bewoners. Van het kleinste plankton tot de grootste jager. De serie wordt uitgezonden door de EO.

Tim van Hattum van Wageningen University & Research. Klimaatverandering, verstedelijking en biodiversiteit. Een stijgende zeespiegel, extreem weer en toenemende voedselproductie. Het zijn een slechts een paar voorbeelden die de ruimtelijke inrichting van Nederland bepalen. Hoe ziet Nederland er over honderd jaar uit als je naar deze factoren kijkt? Wageningen University & Research heeft opgetekend hoe een toekomstbestendig Nederland er in 2120 uit kan zien, gebaseerd op natuurlijke maatregelen.

14:00 afsluiting

Tickets

Organized by

De media industrie in Hilversum is een industrie waar voor en door mensen programma’s worden gemaakt voor allerlei distributiemethoden; radio, tv, internet, mobiel. Deze programma’s staan midden in de maatschappij, reflecteren op de maatschappij en helpen de maatschappij zich te ontwikkelen. Cruciaal onderdeel van die maatschappij is de manier waarop we de komende decennia omgaan met ons klimaat. Als media industrie dragen wij daaraan bij door samen op te trekken in het project Media Groen en zo de mogelijkheden die we in de keten van mediacreatie, -productie en -distributie hebben te bundelen. Om zo zelf duurzamer te worden en het belang dat we hechten aan duurzaamheid uit te dragen.