Brainport: van groei naar bloei
Brengt de hightech-gedreven groeisprong van Brainport voorspoed voor iedereen en is het wel ‘schoon’ en ‘duurzaam’?
Date and time
Location
Pand P
65 Leenderweg 5614 HL Eindhoven NetherlandsRefund Policy
About this event
Gastspreker is econoom Paul Schenderling vanStichting Postgroei Nederland
Er klinkt steeds meer kritiek op ons economisch systeem. Naast de impact op klimaat, natuur en samenleven, wordt ook onze mentale gezondheid aangetast. Alles draait om individueel presteren en consumeren. Toch vinden de bestuurders in onze regio dat Brainport moet doordenderen. Deze hightech-gedreven groeisprong zou per definitie ‘schoon’ en ‘duurzaam’ zijn en voorspoed brengen. Maar klopt dat wel? En kan de regio dat wel aan?
Want ook nu al is de leefomgeving dichtgeslibd en de ruimte schaars. De groeispurt zal meer jachtigheid en ontwrichting teweegbrengen. Het aantrekken van duizenden buitenlandse kenniswerkers drukt lokale burgers nog meer uit de woningmarkt en legt een nog grotere druk op de publieke voorzieningen. In bewoordingen van GroenLinks: het piept en het kraakt in de stad. Eindhoven heeft groeikramp. Hoe voorkomen we dat de stad een ‘stedelijke plofkip’ wordt?
Om beter greep te krijgen op deze thematiek gaan we te rade bij econoom Paul Schenderling. Hij is auteur van Er is leven na de groei, verbonden aan de Postgroei Nederland, en is voorstander van selectieve groei: bepaalde sectoren kunnen groeien, terwijl andere krimpen. We moeten af van smal gedefinieerde economische doelstellingen zoals efficiency en de hoeveelheid consumptie. Ook het huidige groenegroeibeleid schiet tekort. We moeten focussen op de kwaliteit van leven, binnen de draagkracht van de aarde. Van groei naar bloei. Welke vormen van bedrijvigheid zijn vanuit die optiek toekomstbestendig en welke niet?
Wat Brainport betreft, is het niet vreemd dat de regio zo sterk afhankelijk is van één enkel megabedrijf en zijn toeleveringsketen? Zouden we niet veel meer moeten inzetten op het diversifiëren van economische activiteiten? En is het niet vreemd om de kampioenen van vandaag miljarden belastingvoordelen te geven ten koste van de kampioenen van morgen die juist nu subsidie behoeven? Moeten we breder dan de eigen regio kijken en het verdienvermogen van Brainport ook in andere regio’s zien te realiseren, of zelfs in Europa?