Creatieve werksessie voor duurzame zorg- en welzijnsopleidingen #2

Creatieve werksessie voor duurzame zorg- en welzijnsopleidingen #2

Ben je zorg of welzijnsprofessional in Onderwijs of Bedrijfsleven? Maak innovatie en impact mogelijk door minder voedselverspilling.

Door Coöperatie DOON U.A.

Datum en tijd

din, 3 sep. 2024 14:00 - 16:30 CEST

Locatie

Wordt binnenkort bekendgemaakt

Over dit evenement

Werken aan een duurzame voedselketen zonder verspilling


In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het programma Jong Leren Eten, zet de Nationale MBO-Challenge zich in om een duurzamere toekomst te realiseren. Ons nieuwste onderzoeksproject en pilotprogramma richt zich op het reduceren van voedselverspilling binnen de zorg- en welzijnssector.

Met het onderzoek en pilotprogramma brengen wij de wensen en behoeften van de beroepsopleidingen in kaart, nemen wij eventuele belemmeringen zo veel mogelijk weg en ontwikkelen wij ondersteunende materialen en instrumenten die aansluiten bij de opleidingen. Een essentieel onderdeel dit project zijn twee fysieke creatieve sessies (actielijn 1) die wij organiseren samen met professionals uit onderwijs en bedrijfsleven.


Waarom dit project belangrijk is?

Voedselverspilling is een groot probleem, zowel financieel als ecologisch. Tot 40% van patiëntenmaaltijden in de zorgsector eindigt in de vuilnisbak, wat jaarlijks naar schatting €200 miljoen kost. Dit project streeft naar een circulaire economie, waarbij duurzaam en efficiënt omgaan met middelen centraal staat. Door samen te werken met zorg- en welzijnsopleidingen willen we een aanzienlijke impact maken op zowel de gezondheid van patiënten als op het milieu.

Ook voor de zorg- en welzijnssector

Ook de zorg- en welzijnssector staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder de noodzaak om voedselverspilling te verminderen, en te werken aan gezonde voeding en leefstijl.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat tot 40% van patiëntenmaaltijden in de vuilnisbak belandt, wat de sector jaarlijks naar schatting €200 miljoen kost. Dit probleem raakt direct aan de gezondheid en welzijn van patiënten en leidt tot milieuschade.

In de afgelopen vijf jaar zijn steeds meer en meer verschillende beroepsopleidingen aangehaakt bij de mbo-challenge: 'van grond tot mond', 'van consumptie door mens en dier' en 'van producten en diensten tot grondstoffen'.

Aankomend jaar vindt de zesde editie plaats en willen wij graag alle Zorg en Welzijnsopleidingen de mogelijkheid bieden ook aan te gaan haken. Dit vraagt om onderzoek en een pilot in '24-'25.

Ja, ik neem deel aan een van de twee landelijke creatieve sessies.

Doelgroep: onderwijsleiders, docenten en onderwijsadviseurs van zorg- en welzijnsopleidingen en vertegenwoordigers regionaal bedrijfsleven.

Download infosheet werksessie

Georganiseerd door

DOON maakt de innovator in je wakker. In jouzelf, in jouw team en in jouw organisatie. Praktische tools, praktische trainingen en praktische hulp helpen jouw organisatie snel op weg om (weer) die wendbare organisatie te worden die als vanzelf weet in te spelen op de snel veranderende behoeften van haar klanten.

Verkoop beëindigd